Zostań badaczem!

Produkty jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych są bardzo często używane w lokalach gastronomicznych. Naszym celem jest sprawdzenie czy lokale gastronomiczne w swojej obecnej ofercie posiadają produkty, których niebawem nie będzie już można używać. Taki przegląd (inwentaryzację) lokali gastronomicznych najlepiej przeprowadzić właśnie teraz, zaraz po uchwaleniu, a jeszcze przed wprowadzeniem w życie zapisów Dyrektywy.

Badanie polega na inwentaryzacji lokali restauracyjnych i kawiarnianych pod względem:

  • ilości produktów jednokrotnego użytku wykonanych z różnego rodzaju tworzyw sztucznych, (tj. opakowania na napoje, sztućce, talerze, słomki, mieszadełka do napojów) używanych/znajdujących się w ofercie lokalu,
  • ewentualnych rozwiązań umożliwiających klientom ograniczanie użytkowania w/w produktów,
  • odpowiedniego zaplecza do unieszkodliwiania innych produktów jednokrotnego użytku (tj. podpaski higieniczne, tampony, chusteczki nawilżane) także wymienionych w Dyrektywie,
  • informacji dla klientów na temat sposobów unieszkodliwiania odpadów z tworzyw sztucznych i negatywnych skutków zanieczyszczania nimi środowiska.

„NIE! DLA PLASTIKU” ogłaszamy w różnych mediach, rozmawiamy o akcji z wieloma osobami, które podają informację o niej dalej. Wiemy, że inicjatywa spotkała się z dużym zainteresowaniem. Ludzie chcą działać, angażują się, pomagają. Przystąp do „NIE! DLA PLASTIKU”, rozpowszechnij akcję wśród znajomych i odwiedź nasz profil na FB.

Badanie prowadzimy przy użyciu krótkiej anonimowej ankiety inwentaryzacyjnej w formie elektronicznej, którą każdy może wypełnić w odwiedzanym przez siebie lokalu.

Zostań badaczem! Wystarczy jedynie odwiedzić wybrany przez siebie lokal/lokale, poobserwować (zinwentaryzować) go od środka i wypełnić prostą i krótką ankietę. Wszystko zajmie parę minut.

ANKIETA

Facebook
TWITTER
INSTAGRAM
QUIT PLASTIC